Skip to main content

Onderhoud

Over het onderhoud van raamdecoratie en gordijnen

Onderhoud algemeen

Wij werken samen met professionele reinigingsbedrijven wanneer je niet in de gelegenheid bent om de raambekleding zelf te reinigen of dat je raambekleding een speciale reiniging of onderhoud nodig heeft. Neem bij twijfel over de (juiste) reiniging altijd even contact met ons op.

Vouwgordijnen en gordijnen

Het wasvoorschrift dient nauwkeurig te worden opgevolgd. Te warm wassen of strijken kan de stof ongunstig beïnvloeden. De algemene krimptolerantie bij synthetische stoffen is max. 2% en bij natuurlijke stoffen max. 3%. Bij vouwgordijnen dient u de stof van het railsysteem te halen en de eventuele baleinen te verwijderen.

Vouwgordijnen en gordijnen die door onze stomerij worden gereinigd wordt de krimp tot een minimum beperkt doordat de stof zowel voor als na de reiniging wordt nagemeten en eventueel wordt opgerekt.

Het onderhoud van stroef lopende railsystemen of bedieningen kunt u het beste doen door deze zelf in te spuiten met siliconenspray.
Siliconenspray is in de meeste doe-het-zelf zaken gewoon verkrijgbaar.

(Duo) rolgordijnen

Alle stoffen, met uitzondering van de gemetalliseerde soort, kun je afnemen met een schone, lichte vochtige en zachte doek. Aan het lauwe schoonmaakwater kun je eventueel een niet synthetisch wasmiddel toevoegen. Niet hard boenen of wrijven om te voorkomen dat de beschermlaag beschadigt!

Horizontale jaloezieën

De lamellen van een horizontale jaloezie kun je sluiten en vervolgens met een plumeau, zachtharige kwast of zachte doek afnemen. Ook kun je gebruik maken van een stofzuiger (met borstel) op de laagste stand. Wanneer de lamellen erg vuil zijn kun je deze het beste afnemen met een licht vochtige doek of washandje zonder synthetisch schoonmaakmiddel.

Eventueel kun je de jaloezie ook zachtjes schoonspuiten en daarna goed laten drogen. Let er op dat de bovenbak goed droog wordt gemaakt anders bestaat de kans dat deze gaat roesten.

Paneelgordijnen

Wanneer de paneelgordijnen zijn gemaakt van rolgordijnstof zie onderhoud rolgordijnen. Wanneer de paneelgordijnen zijn gemaakt van gordijnstof zie onderhoud gordijnen.

Plissé en duette

Om de vouwen in de stof goed te behouden adviseren wij deze regelmatig te bedienen en af en toe het product minimaal een halve dag in zijn geheel op te trekken.

Om grondige vervuiling te voorkomen adviseren wij deze producten regelmatig af te stoffen met een plumeau of met een stofzuiger (met borstel) op de laagste stand. Alle stoffen, met uitzondering van de gemetalliseerde soort, kun je afnemen met een schone, lichte vochtige en zachte doek. Aan het lauwe schoonmaakwater kun je eventueel een niet synthetisch wasmiddel toevoegen.

Eventueel kun je deze producten, met uitzondering van de gemetalliseerde soort, in een bad of teil dompelen (max. 30 graden) met een niet synthetisch wasmiddel. Vervolgens goed naspoelen met koud water.

Shutters

Shutters kun je sluiten en vervolgens met een plumeau, zachtharige kwast of zachte doek afnemen. Ook kun je gebruik maken van een stofzuiger (met borstel) op de laagste stand. Wanneer de lamellen erg vuil zijn kun je deze het beste afnemen met een licht vochtige doek of washandje zonder synthetisch schoonmaakmiddel.

Verticale lamellen

Pvc, aluminium en stoffen lamellen, met uitzondering van de gemetalliseerde soort, kun je afnemen met een schone, lichte vochtige en zachte doek. Eventueel kun je stoffen lamellen (zonder eindplaten en ketting) oprollen, vastzetten met elastiek en onderdompelen in een bad of teil (max. 30 graden) met een niet synthetisch wasmiddel. Vervolgens goed naspoelen met koud water.

Nuance shades

Regelmatig afstoffen met een zachte plumeau. Voor een grondiger reininiging een handstofzuiger op de laagste stand zetten en vuil langzaam naar de zijkant bewegen. Het vuil kan ook d.m.v. een haardroger op de koude stand naar de zijkant worden geblazen.

Lichte vlekken kunnen d.m.v. een zachte spons met water worden afgenomen. Dieper vuil en de meeste vlekken kunt u verwijderen door het product te dompelen in een bad (max. 30 graden) met een niet synthetisch wasmiddel. Vervolgens het product goed uitspoelen en met de lamellen gesloten laten drogen.

Let op: De bovenrail mag niet in bad worden gedompeld en moet ten aller tijde droog gehouden worden!