Skip to main content

Mogelijkheden plissé gordijnen

4 februari 2021 | Jacqueline Kamp

Wanneer je je aan het oriënteren op plissé gordijnen is het fijn om te weten wat de verschillende mogelijkheden zijn met betrekking tot dit type raambekleding.

Verschil in stof

Allereerst is het goed om te weten dat er verschil in stof zit. Een plissé bestaat uit één laag gevouwen stof die zich als een harmonica opvouwt wanneer deze wordt opgetrokken. Wanneer een plissé gordijn uit twee lagen gevouwen stof bestaat dan wordt dit plissé gordijn ook wel een duette genoemd. Doordat plissé gordijnen slechts uit één enkele stoflaag bestaan zijn de optrekkoorden altijd zichtbaar. Bij een duette zijn de optrekkoorden niet of nauwelijks zichtbaar doordat deze tussen de twee stoflagen zitten. Dit geeft een wat strakker en rustiger beeld.

Isolerende werking

Doordat duette uit twee lagen stof bestaat ontstaat er tevens een unieke isolerende eigenschap. De twee stoffen vormen een honingraatstructuur met een luchtlaag er tussen. Door deze luchtlaag blijft het In de zomer binnen lekker koel en houd je in de winter de warmte beter binnen.

Top Down & Bottom up

De bediening die momenteel populair is bij zowel de plissé als de duette gordijnen is de top down & bottom up bediening. Door middel van deze bediening kun je het plissé gordijn op elke gewenste hoogte van boven naar beneden bedienen en van beneden naar boven. Hiermee is het heel eenvoudig om je gewenste privacy te bepalen. Wanneer je de plissé of duette aan de onderzijde van het raam laat hangen kun je nog over de plissé of duette naar buiten kijken terwijl je toch van je privacy geniet. Door de plissé of duette aan de onderzijde nog iets op te trekken ontstaat er tevens een ruimtelijk en licht geheel.

Stofsoorten

Zowel plissé als duette gordijnen zijn in verschillende stofkwaliteiten leverbaar. Van transparant, half-transparant, ondoorzichtig tot geheel verduisterend. Wil je je slaapkamer geheel kunnen verduisteren dan kun je beter voor een duette (dubbele stoflaag) kiezen in plaats van een plissé gordijn. Bij een plissé gordijn lopen de koorden namelijk door gaatjes in de stof waardoor ze een ruimte minder goed verduisteren dan duette.